Dräkt – Svenska

Snapphaneland är ett lajv om dansk/svensk historia som utspelar sig 1677, och spelarnas kläder bör spegla det, framför allt i silhuett och känsla. Däremot kräver vi inte att alla syr upp en 1600-talsoutfit till sig själva – det går att fuska fram en bra dräkt med saker som kanske finns liggande i lajvgarderoben eller ofta kan hittas på second hand (se längre ner på sidan för lite tips!). Tänk dock på att det kan bli kallt, särskilt på kvällarna – det kanske är värt att sy den där ylletröjan ändå, för att slippa frysa. Underställ dolt under kläderna rekommenderas också vid behov.

Mans- och kvinnodräkterna är bundna till varsitt socialt kön som stämmer överens med det rollen har. Vi vill inte att man blandar könsuttryck i dräkten.

Mansdräkten består generellt av skjorta, rock eller jacka eller tröja eller väst, knäbyxor, höga strumpor, halsduk eller scarf, och hatt. För värme kan ytterligare ett lager på överkroppen användas (t ex väst och jacka eller sydd ylletröja och jacka).

På lajvet kommer vi skilja på äldre/gifta män och pojkar i dräktskicket. Gifta män har en hatt – slokhatt, hög konhatt, filthatt med brätte, etc. Pojkar går barhuvade eller med låga sydda eller stickade mössor.

Kvinnodräkten består generellt av skjorta, livstycke eller tröja eller jacka, yllekjol, troligen ett förkläde, och hätta eller huvudduk. För värme kan ytterligare ett lager på överkroppen användas (t ex livstycke och jacka eller livstycke och tröja), samt sjalar i olika storlekar.

På lajvet kommer vi skilja på gifta kvinnor och ogifta kvinnor i dräktskicket. Gifta kvinnor visar aldrig något hår, medan ogifta kvinnor kan låta håret hänga under hättan eller gå barhuvade.

Titta igenom vår Pinterestboard för inspiration och bilder på hur det såg ut historiskt sett! 

Soldater och uniformer

De flesta som spelar svenska soldater behöver förutom mansdräkten ovan sy eller låta sy upp en uniform. Uniformen för de svenska soldaterna består av en gul jacka med röda slag, och är uniformen Kronobergs regemente bar 1677. Se Pinterestboarden för inspiration! 

Vissa av de svenska soldaterna har dock inte uniform, då de rollerna är lokalt rekryterade småländska bönder. De kommer få band med Kronobergs regementes färger från arrangemanget. 

Alla soldater i svenska armén bör ha en svart filthatt som är uppsyddd på ena sidan.

De som spelar danska soldater får om de vill ha danska 1600-talsuniformer. Får du en roll som är dansk soldat och vill ha input eller hjälp, kontakta arrangörerna. 

Så fuskar du looken

Att fuska genom att blanda kläder från olika tidsåldrar och secondhand är uppmuntrat! Däremot vill vi helst att ni undviker plagg som väldigt tydligt associeras till andra historiska perioder, är väldigt tydligt fantasy, eller ser väldigt moderna ut. Din knektkjol med slitsade ränder, 1300-talscotehardie med knappar, linnelivstycke med broderade löv, eller 40-talskostym får gärna lämnas hemma. Ju mer du fuskar, desto viktigare är det att du med jämna mellanrum går tillbaka till Pinterestboarden och kollar om det du planerar passar in med vår vision, och om inte, om du kan göra något litet som ändrar det. Ofta går det göra mycket för intrycket med små förändringar!

Skjorta: Din lajvunderskjorta i linne fungerar utmärkt även på 1600-talet. För män kan även modernare skjortor i farfarsmodell fungera, särskilt om man döljer kragen med en halsduk. För kvinnor kan blusar från secondhand som fungerar till sekelskifteslajv fungera likadant. Tänk vitt, grått eller oblekt linne i första hand och bomull i andra.

Väst/livstycke: På 1600-talet snörades både mansvästar och livstycken generellt. Diskreta knappar eller hyskor och hakar fungerar också, både för män och kvinnor. En mansväst bör gå ner längre över rumpan än vi är vana vid från moderna västar – ibland gick de ända ner mot knäna – men om det är svårt att få tag i på secondhand kan även en vanlig enfärgad väst, högt skuren i halsen, fungera. Läggs lite tid på att sprätta bort slagen och göra nederkanten rak och jämn kommer det se strålande ut! Livstycken för kvinnor kan vissa ha i sin lajvgarderob redan – ett vanligt yllelivstycke fungerar jättebra. Att köpa en enfärgad mansväst på secondhand och klippa en ny urringning är ett annat tips. För alla västar, jackor och rockar gäller naturfärger eller pasteller i första hand – brunt, grått, vitt, gult, grönt, ljusrosa, beige, ljusblått. Undvik svart om möjligt, eftersom det är en färg framför allt rikare eller präster har.

Knäbyxor: Om du har ett par knälånga vikingapösbyxor hemma är de faktiskt perfekta. Modet i mitten på 1600-talet gör byxorna väldigt vida. Om du kan tänka dig att vara lite mindre modemedveten (eller lite före din tid), köp ett par kostymbyxor på second hand, så vida du hittar, och klipp av dem en bit under knäet. Fålla upp dem för ett enkelt avslut (se bara till att de går ner en bit på vaden så att du inte får en glipa mellan byxa och strumpa), eller gör ett kantband av det överblivna tyget du just klippt bort och knäpp med en knapp.

Huvudbonad: För män finns många olika varianter av hattar som fungerar. 1400-talets höga avlånga hattar är på modet igen, om du har en sån liggande hemma, och många hade stora slokhattar i filtat ylle som ofta kan köpas på damavdelningen på t ex H&M under vår och höst. För huvudbonad till kvinnodräkten kan man knyta en vanlig fyrkantig huvudduk på sätt som får den att se mer 1600-tal ut, om man inte vill sy en hätta (tutorial kommer att göras i facebookgruppen så småningom).

Tröja/jacka: “Egentligen” användes inte stickat till ytterplagg av bondeklassen, men vi har hellre glada och varma lajvare än kalla och ledsna. Om du inte kan, hinner eller vill sy en jacka eller tröja i ylletyg, köp en neutral stickad tröja eller kofta och använd den. Då får du gärna se till att andra detaljer passar mer in i estetiken, t ex satsa på förkläde och hätta, en fulsnygg hatt, eller kanske så har du redan snygga skor eller kängor som passar perfekt? En gammal yllerock från second hand kanske också kan funka som ytterplagg för både män och kvinnor – kolla in pinteresten för att se om den passar in estetiskt! Om du har sytt 1400-talskläder förut bör din doublet fungera alldeles utmärkt i båda typerna av dräkt.