Snapphaneland er et rollespilsscenarie om svensk/dansk historie som foregår i 1677. Dette bør afspejles i spillernes kostumer, frem for alt i silhuet og som stemningsskabende. Vi kræver ikke at alle syr et korrekt 1600-talsoutfit – det kan sagtens lade sig gøre at sammensætte et velfungerende kostume med ting, som allerede findes i rollespilsgarderoben, eller som kan købes i genbrugsbutikker (se længere nede for tips og tricks!). Sørg for at have i mente at det kan blive koldt, især om aftenen – måske det er det værd at sy den uldtrøje alligevel, for at undgå at fryse. Langt undertøj som ikke er synligt under kostumet anbefales også ved behov.
Tøj til mænd og kvinder er bundne til hvert sit sociale køn, som stemmer overens med det rollen har. Vi vil ikke have, at kostumerne laves med blandede kønsudtryk.
Mandeklæder består som udgangspunkt af skjorte, frakke eller jakke eller trøje eller vest, knæbukser, knæstrømper, halsklud eller halstørklæde og en hat. Et ekstra lag på overkroppen kan give ekstra varme (for eksempel vest og jakke eller uldtrøje og jakke).
Til scenariet anvender vi kostumet til at kende forskel på ældre/gifte mænd og unge drenge. Ældre/gifte mænd går med hat – filthat med skygge (blød eller med mere form), “keglehat” (felt cone hat) eller lignende. Unge drenge går enten uden hat, eller med flade syede eller strikkede huer.
Kvindeklæder består som udgangspunkt af skjorte/kjortel, livstykke eller trøje eller jakke/overdel, uldnederdel, sandsynligvis et forklæde, og en hætte eller et tørklæde om hovedet. Et ekstra lag på overkroppen kan give ekstra varme (for eksempel livstykke og jakke eller livstykke og trøje), samt sjaler i forskellige størrelser.
Til scenariet anvender vi kostumet til at kende forskel på gifte og ugifte kvinder. Gifte kvinder viser aldrig noget hår, mens ugifte kvinder kan lade håret være nede under hætten, eller kan gå barhovede.
Tag et kig på vores Pinterestboard for inspiration og en idé om hvordan det så ud historisk set!
Soldater og uniformer
De fleste som spiller svenske soldater behøver, ud over mandeklæder, også sy eller få syet en uniform. Uniformen for de svenske soldater består af en gul jakke med røde detaljer, og er den uniform Kronobergs-regimentet bar i 1677. Se Pinterest board for inspiration!
Nogle af de svenske soldater har dog ikke uniform, da disse roller er lokalt rekrutterede smålandske bønder. De får bånd med Kronobergs-regimentets farver af arrangørerne.
Alle soldater i den svenske hær bør have en sort filthat som er syet op i den ene side.
De som spiller danske soldater må gerne bære en dansk 1600-talsuniform. Får du en rolle som dansk soldat og vil have input eller hjælp, så kontakt gerne arrangørerne.
Kneb, tips og tricks til looket
Vi opmuntrer til at blande kostumer fra forskellige tidsperioder og second hand for skabe det rigtige look! Vi vil dog gerne have, at I undviger tøjstykker som meget tydeligt associeres med andre historiske perioder, er meget tydeligt fantasy eller ser meget moderne ud. Knektnederdelen med slidser, 1300-talscotehardie med knapper, hørlivstykket med broderede blade og 40’er jakkesættet ser vi helst bliver hjemme. Jo mere tøj du har med i dit kostume, der ikke tilhører perioden, desto vigtigere er det med jævne mellemrum at vende tilbage til vores Pinterestboard. Tjek om det du planlægger passer med visionen, og hvis ikke, tænk over om du kan lave nogle justeringer. Ofte kan det generelle indtryk forbedres meget med bare små ændringer!
Skjorte: Din rollespilsskjorte/underkjortel – “bondeskjorte” som ikke har knapper hele vejen ned – i hør fungerer udmærket også på 1600-tallet. For mænd kan også mere moderne skjorter i morfarmodel (lav krave) fungere, især hvis kraven skjules med et halstørklæde. For kvinder kan bluser som fungerer til slut 1800-tal til start 1900-tal ligeledes være brugbare. Brug hvidt, gråt eller ufarvet hør om muligt, og ellers neutral bomuld.
Vest/livstykke: I 1600-tallet havde næsten alle herreveste og livstykker snøre. Diskrete knapper eller hægter fungerer også, både for mænd og kvinder. En herrevest bør gå længere ned over bagdelen end vi er vant til fra moderne veste – af og til gik de helt ned til knæene – men hvis det er svært at skaffe fra second hand, kan en almindelig, ensfarvet vest, skåret højt i halsen også fungere. Hvis der lægges lidt tid på at fjerne flipperne (om muligt “åbne” dem, så vesten bliver lukket højere over brystet), og gøre den nedre kant lige og jævn, kommer det til at se fantastisk ud! Livstykker til kvinder har nogle måske allerede i rollespilsgarderoben – et almindeligt uldlivstykke fungerer perfekt. Et andet tip kan være at købe en ensfarvet herrevest i second hand og klippe en ny udringning. For alle veste, frakker og jakker gælder naturfarver eller pastelfarver i første omgang – brunt, gråt, hvidt, gult, grønt, lys rosa, beige, lyseblåt. Undgå for så vidt muligt sort, eftersom det er en farve primært forbeholdt rige og præste.
Knæbukser: Hvis du har knælange vikingeposebukser derhjemme er de perfekte. Moden i midten af 1600-tallet foreskriver bukser med meget vidde. Hvis du vil være lidt mindre modebevidst (eller lidt før din tid), kan du købe et par jakkesætsbukser på second hand, med så meget vidde som muligt. Klip dem af en bid under knæet. Fold derefter kanten op for at lave en enkelt afslutning (bare sørg for at de går lidt ned over læggen, så der ikke bliver luft mellem bukserne og strømperne), eller sy et kantbånd af det stof du netop har klippet bort, og lav en lukning med en knap.
Hovedbeklædning: For mænd fungerer mange forskellige former for hatte. 1400-tallets høje, aflange hatte er på mode igen, hvis du har sådan en liggende, og mange anvendte store slouch hatte i filtet uld. Sådan nogle kan ofte købes i dameafdelingen i f.eks. H&M om foråret og efteråret. Som hovedbeklædning til kvindekostumet kan man binde et almindeligt firkantet hovedtørklæde på måder, som får det til at se mere 1600-tals agtigt ud, hvis man ikke vil sy en hætte (en tutorial bliver lagt op i facebookgruppen på sigt).
Trøje/jakke: “Egentlig” anvendte man blandt bønder ikke strik til overtøj, men vi foretrækker glade og varme deltagere over kolde og triste. Hvis du ikke kan skaffe en jakke eller trøje i uld, så køb en neutral strikket trøje eller cardigan og brug den. I så fald må du meget gerne sørge for at andre detaljer passer bedre til æstetikken, for eksempel ved at satse på forklæde eller hætte, en fed hat, eller måske har du allerede de der lækre sko eller støvler som passer perfekt? En gammel uldfrakke fra second hand, kan eventuelt også fungere som overtøj for både mænd og kvinder – check pinteresten for at se om den passer ind i æstetikken! Hvis du tidligere har syet 1400-tals kostume burde din doublet fungere udmærket til begge kostumetyper.