Praktiskt – Svenska

Var?

Lajvet äger rum i byn Berghem som ligger utanför Skillingaryd i Småland. 

Vägbeskrivning
Karta som visar var byn ligger finns här.

När?

30 juni – 3 juli 2022.

Alla deltagare förväntas vara på plats senast 10.00 på torsdagen och förväntas kunna åka från området runt 12.00 på söndagen. Det går bra att komma redan onsdag kväll och vi kommer då kunna lösa upphämtning av deltagare vid närmaste tågstation (Skillingaryd) vid behov.

Sammanfattat tidsschema:

Torsdag
Förmiddag – eftermiddag: Workshops
Kväll: start akt 1

Fredag
Eftermiddag: slut akt 1; därefter workshops; därefter start akt 2.

Lördag
Eftermiddag: slut akt 2
Kväll: efterfest

Söndag
Morgon: Gemensam frukost och städning, slut på arrangemanget!

Vem?

Vi välkomnar alla spelare oavsett genustillhörighet eller etnicitet. Alla spelare får spela manliga eller kvinnliga (köns)roller oavsett genustillhörighet off.

Lajvet kommer äga rum i en by i skogen. Detta betyder att marken är ojämn, vilket kan försvåra deltagande för personer med vissa funktionsvariationer. Om du är osäker hör av dig till oss, så hjälps vi åt att hitta en lösning som gör det möjligt för dig att deltaga.

Snapphaneland spelas på svenska och danska. Du måste kunna göra dig förstådd på svenska eller danska och i alla fall hjälpligt förstå det andra språket. (Om du talar norska kan du delta på premissen att du väljer att antingen fördanska eller försvenska ditt språk och därmed väljer att antingen spela dansk eller svensk). Du kan komma att spela i familj med spelare som talar ett annat språk än du. Av erfarenhet vet vi att det går bra att spela tvåspråkigt mellan svenska och danska, så länge alla visar hänsyn mot spelare som talar ett annat språk än en själv genom att tala tydligt och långsamt vid behov. Vi strävar efter att alla viktiga texter ska finnas på båda språken, men vi vill poängtera att Snapphaneland arrangeras av en svensk arrangörsgrupp, vilket innebär att t ex mailsvar, workshops och Facebookgruppens kommunikation kommer vara på svenska från arrangörernas sida. 

Lajvet har en åldersgräns på 16 år för att deltaga i en skriven roll. Vi välkomnar dock små barn på upp till två års ålder och vi har specialroller skrivna för familjer med små barn. Anledningen till att vi inte kommer tillåta barn i åldrarna däremellan är att tematiken på lajvet är tung och ibland våldsam. Om du vill delta med ett litet barn, kontakta oss i arrangörsgruppen under anmälningsperioden så vi kan diskutera oss fram till en lösning som fungerar för dig!

Mat?

Maten på lajvet kommer lagas av matfunktionärer och kommer i grunden vara vegetarisk och historiskt inspirerad. Den ingår i lajvavgiften.

De som spelar snapphanar/danska soldater kommer inte alltid ha tillgång till lagad mat, eller ens garanterad tillgång till mat hela lajvet (dock alltid i samband med workshops, så minst ett mål varm mat om dagen). Byborna kommer dock kunna smuggla ut mat till snapphanar, och snapphanar kommer kunna stjäla mat i byn – om de inte blir upptäckta. Om du vill spela snapphane/dansk soldat är det bra om du tycker detta känns som en intressant spelupplevelse.

Pris?

Lajvet kostar i grund 1000 svenska kronor. Om du av olika skäl (t ex för att du är studerande, sjukskriven eller har osäker inkomst) har svårt att betala deltagaravgiften kan du välja att istället betala en lägre lajvavgift på 700 svenska kronor. 

Det är helt frivilligt att betala mer än så, och om det händer kommer överskottet gå till (mer) rekvisitainskaffning och funktionärsmutor. Blir överskottet väldigt stort kommer det gå till LarpFund och/eller gå in i budgeten för kommande projekt.

Lajvavgiften betalas först när du fått en bekräftad plats på lajvet. Har du svårt att betala hela på samma gång, kontakta arrangörerna. 

Alkohol?

Snapphaneland är ett alkoholfritt lajv. Ingen alkohol utöver lättöl eller motsvarande (dvs med en alkoholhalt på max 2,25%) är tillåten under workshops- eller speltid. Arrangörerna kommer tillhandahålla öl samt fejkad starksprit till en av spelkvällarna. Om du som spelare påvisas dricka alkohol under pågående arrangemang förbehåller arrangörerna sig rätten att be dig lämna lajvet och området omedelbart.

Under efterfesten på lördagskvällen är det tillåtet att dricka egen medhavd alkohol, så länge man är över 18 år. Då det kommer att finnas minderåriga på plats ber vi alla att dricka med måtta. Det kommer finnas delar av byn där det inte är tillåtet att dricka även under efterfesten. 

Området?

Berghem är en lajvby med ett tjugotal hus, där alla som spelar bybor kommer att bo. I byn finns utedass (varav ett handikappanpassat), brunn för vatten, och ett utekök där maten kommer lagas. Husen är oisolerade och ouppvärmda, så det kan bli kallt i dem om nätterna, men madrasser att sova på finns. Vi rekommenderar att ha med en sovsäck (särskilt om man är ovan att sova utomhus) och gott om filtar att täcka den med. Husen är inlajv (dvs spelyta) och sängarna behöver därför se någorlunda 1600-tal ut även på natten. Berghem ligger ca 20 minuters bilfärd från närmsta ort (Skillingaryd).

Hustilldelning görs av arrangörerna och baseras på vilken familj man spelar i. Det är inte möjligt att önska hus.

De som spelar svenska armén kommer få bo i ett tältläger strax utanför byn, med vissa roller inhysta bland byns familjer. Arrangemanget tillhandahåller tält och tältsängar.

De som spelar snapphanar/danska soldater kommer inte ha tillgång till hus eller ett fast läger, utan behöver vara beredda att flytta på sig under lajvet, kanske flera gånger. Arrangemanget tillhandahåller några  tälttak och tygpresenningar för att kunna bygga rörliga, spartanska läger i skogen. Det kommer också finnas möjlighet att smyga in i byn och sova i hemlighet hos danska sympatisörer. Om du vill spela snapphane/dansk soldat är det bra om du tycker detta känns som en intressant spelupplevelse.

Packlista

Du behöver ha med dig:
 • Dina lajvkläder (se dräktguiden)

   • Tänk på att det kan bli kallt på kvällarna, även fast det är sommar!
   • Kom ihåg skor!

 • Sovsaker 

   • För bybor och soldater kommer det finnas madrasser eller tältsängar, så det du behöver ha med dig är t ex en sovsäck och varma filtar och fällar att ha över. För de som bor i byns hus rekommenderar vi också en fäll eller ett liggunderlag att ha mellan dig och madrassen, eftersom madrasserna är oisolerade och dessutom kan vara obekväma att sova på utan det. Din sovplats behöver se inlajv ut men sovsäckar är okej att ha om de inte syns. Tänk på att husen inte är isolerade och att det kan bli kallt på nätterna!

   • Snapphanar och danska soldater
   kommer under lajvtiden inte ha någon fast sovplats och behöver därför ha med sovsaker som de kan bära runt på och som dessutom ser inlajv ut hela tiden (det går bra att till exempel ha en sovsäck om den är gömd i någon slags sovpåse eller ett liggunderlag insvept i ett tyg)

 • Matsaker

   • En skål, en sked, och något att dricka ur. Om du har, även en kniv.

 • Hygiensaker/mediciner

 • Varma offkläder till workshopsdagen samt efter lajvet

Du kan/får ta med dig:
 • Mellanmål/snacks

 • Ett eget hantverk

 • En ljuskälla

   • T ex en lykta med stearinljus i. Se gärna till att ni har minst en per familj.

 • En powerbank och extra batterier, det finns ingen elektricitet på området!

 • Vapen

   • Det rekommenderas för svenska armén och snapphanar/danska soldater att ha med egna vapen, t ex armborst, bofferdolkar, boffervärjor eller skjutvapen som musköter eller flintlåspistoler (som låter men ej avfyrar projektil; vill du skjuta svartkrut, prata med arrangör). Arrangemanget kommer tillhandahålla en del skjutvapen men inte tillräckligt för alla roller.

   • Bybor får ha med sig vapen men måste inte (max 1-2 per hushåll). 

 • Egen alkohol om du är över 18 år, eller annan god dricka till efterfesten